YOLO – FOMO och annat viktigt

YOLO_FOMO

Var idag på ett finfint arrangemang, Industridagen, på Svenska Mässan i Göteborg. Temat är ”Industrin, Jobben, Framtiden”.
Ett arrangemang som har en sådan dignitet att det lockar såväl partiledare, Annie Lööf, Jan Björklund och Stefan Löfvén,  näringslivstoppar, Olof Persson – VD Volvo AB, Jan-Olof Jacke – VD AstraZeneca AB och Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars Group, som representanter för utbildningsväsendet, Anna Ekström, GD, Skolverket (TBC), Malin Persson, VD Stiftelsen Chalmers Tekniska högskola, Johan Blom, tf.GD, Myndigheten för Yrkeshögskolan, och många andra välkända och mindre kända men mycket spännande representanter för olika intressen, såväl på scen som i publik.
Sist, men inte minst – alla ungdomar som bl a deltar i projektet ”Möjligheternas Värld”. En utställning i foajén som visar på samarbetet mellan näringsliv och skola i syfte att stärka kompetensförsörjningen inom industrin. Jag kan nämna att Industridagen traditionellt och kanske slentrianmässigt har hållits i Stockholm, men genom fantastiskt hårt och intensivt arbete från en arbetsgrupp innehållande, bl a, representanter från Svenska Mässan och Industrirådet samt givetvis näringslivet och organisationer främst från västra Sverige. Med det uppstället blev innehållet så omfattande och spännande att Industridagen var tvunget att hållas under två dagar, med TV-inspelning, ”Industrisafari” och mycket utrynne och tid att umgås, knyta kontakter, utveckla tankar och idéer.
Som vanligt lär man sig mycket nytt. Bl a höll representanter för Industrirådet, Tobias Eriksson och Josefine Larsson (om jag inte blandar ihop korten) en spännande dragning om vilka vi har att göra med framöver. Ungdomarna!!!
Det framkom en del skön karaktäristika, med reservationen att vi talar om individer, som vi behöver känna till och ta hänsyn till. Och förstå, för att kunna få ut den fulla potentialen ur när vi samarbetar.

Lite kort – Det handlar om människor som i stort sett är och tänker enligt följande:

YOLO – You Only Live Once

FOMO – Fear Of Missing Out

Dom är:

  • Fullt digitaliserade
  • Solidariska individualister
  • Ogenerat ifrågasättande
  • Har noll tålamod

Vidare triggas man av spel och tävling, d v s någon form av ”Gamification”. Kanske det skall in som en viktigare beståndsdel i hur man driver utveckling och skapar innovationer i framtiden. Gärna med inte så lite konst och kultur som katalytisk effekt för att få nya och äldre själar att knoppas och åter slå ut i full blom. Titta gärna på TILLT för att förstå vad det kan innebära.

Nu återstår ”bara” utmaningen att övertyga och bygga framtidens lag för maximal utveckling på jobb och i livet. Jag undrar om det inte kan behövas lite förändrat men erfaret ledarskap för att få ihop det hela?

Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.